Welkom, bezoeker! [ Logi

 

Wilma schrijft een dagboek over onze broedse kip Moeke

  • geplaatst: 6 juli 2021 10:09
  • Loopt af: 579 dagen, 2 uren
Wilma schrijft een dagboek over onze broedse kip Moeke - Afbeelding1Wilma schrijft een dagboek over onze broedse kip Moeke - Afbeelding2

Uitgebreide omschrijving

05 juli 2021 Hier begint dit dagboek.

Sinds enige dagen begon een van onze kippen broeds verschijnselen te vertonen.

Hoofdpersonage is onze kip en die heet Moeke en is van het ras “Marans”

De haan is van hetzelfde ras en hebben wij “Tarzan” genoemd.

 

06 juli: Onze vriendelijke buurman, die op hoogte was van onze broedse kip Moeke, komt ons 10 (hopenlijk) bevruchte eieren schenken.

De eieren zijn van het Welsummer ras, die wel de prachtige kleur hebben die je ook bij Tarzan de haan ziet.

07 juli: Moeke op weg naar haar broedhokje.

Moeke is hier in broedpositie te zien. Wel een beetje verstopt.

We hebben haar even van het nest gehaald zodat ze ging eten en de benen strekken. het gedrag van de overige 5 hennen [1 Marrans en 4 Welsummers] is prachtig om te zien. Moeke laat via gekeuvel duidelijk horen, n.l. ze eerst alleen wil eten en drinken een lekker zandbad nemen de veren poetsen. ze gaat dan direct naar haar nest met eieren ze even weer schikken en neemt tevreden haar positie weer in.

08 juli: Moeke aan het drinken tussen de bedrijven door.

09 juli: Moeke neemt een zandbad.

10 juli: Volgens de geleerden kan men na 5 of meer dagen de eieren schouwen.

Schouwen betekent de eieren met een lamp bekijken of er iets groeit.

11 juli: Omdat we geen professionele schouwlamp hebben gaan we die zelf maken.

Dus een frisdrank of bierblikje gezocht en er een gat van 2 centimeter doorsnee in gemaakt en daarna voorzien van een sterke gloeilamp.

De gebruikte gloeilamp heeft een vermogen van 60 Watt.

Nu nog de werking van onze eigenbouw schouwlamp testen.

Resultaat ziet er goed uit.

12 juli: Onze eerste poging tot het schouwen van de 10 eieren.

We hebben de 10 eieren geschouwd, bij enkele zag je duidelijk de donkere vlek of schaduw van het embrio , maar omdat de schalen vrij donker van kleur zijn, moet er toch een sterkere lamp in om het beter te kunnen zien, blijft even spannend.

13 juli

Moeke is vandaag zelf  van haar nest afgegaan, lekker naar de grote ren en zandbad genomen, gegeten en gedronken, bleef nog een poosje in de zon, je zag haar genieten en keuvelen met de ander kippies.  een beetje sociaal zijn.

14 juli:

Met een klein beetje dwang Moeke van het nest afgehaald, ze gaat dan wel gelijk drinken en eten en zandbad nemen , vandaag heeft ze zich een hele tijd bezig gehouden met haar veren kleed, poetsen strijken opschudden enz. daarna sprong ze op de tafel in de ren en liet zich helemaal uitgestrekt van haar mooiste trotse kant zien, met de nodige koer geluidjes.

Weer terug lopend naar het nest zag ze dat een van de andere kippen op het nest zat, ze nam een zeer verdedigende houding aan, ze maakte zich heel groot met uitgespreide vleugels, en een boos gegrom. Toen wist de indringer ….. ik moet hier zo snel mogelijk weg… en dat gebeurde ook. kreeg nog wel even een paar tikken van de snavel van Moeke mee.

26 juli:

Vanmorgen is het weer tijd om Moeke van haar eieren te halen, en dichterbij gekomen was er veel gepiep, en wat denk je,  Er zijn 5 kuikentjes uit het ei gekropen. prachtige gestreepte kuikens, we zien dat er vollop gepikt wordt in de andere eieren door de kuikentjes om eruit te komen.

Moeke is erg trots en we mogen ze even vasthouden, dan weer snel onder de heerlijke warme vleugels van Moeke.

27 juli:

Vandaag nog eens 3 nieuwe kuikentjes. het is prachtig om te zien, dat Moeke haar kinderen leert om te drinken uit de waterbak, en het gemalen kuiken voer voor ze neerlegt, ze leren erg snel en pikken het eten  nu zelf al op. maar dan is het genoeg en gaan ze op Moeke haar roep allemaal weer onder haar warme vleugels en is het slaap en rust tijd.

28 juli:

Nog 2 eitjes te gaan. het kuikentje uit het ene eitje is heel hard aan het werk en pikken om er uit te komen.  Moeke sommeert alle 8  kuikentjes aan de kant te gaan en daar even te blijven, dat gebeurt dus ook.  en ja hoor het is eruit. Moeke vond het ook wel lang duren ging er naar toe, gaf een soort oerkreet en met haar snavel werkte ze het kuiken uit het nest, dat ging een beetje heftig, maar het kuiken ging wel heel heftig piepen, dat was even een flinke zet, zo van ,kom op en nu ademen… nu nog opdrogen en overeind komen.

het eten en drinken onder begeleiding van moeke gaat nu weer beginnen, en voorzichtig allemaal langs het net geboren kuikentje, niemand komt er nu aan. het gaat allemaal zijn gang. en Moeke kwebbelt wat af en geeft aan wat ze wel en niet moeten doen.

 

plaatsings ID: 67460e41d0e51f12

Rapporteer probleem

Je verzoek wordt verwerkt , even geduld aub ....

Gesponsorde links